Bang & Olufsen - Sunet

NEO KAPLANIS, SPECIALIST TEHNOLOGIE, DESIGN SUNET

Povești sonore

„Camera dictează cu adevărat modul în care auzi”, explică specialistul în sunet Neo Kaplanis, a cărui experimentare inspirată și ureche precisă asigură că produsele Bang & Olufsen funcționează perfect în toate mediile.


Un amestec de experiență și perfecționism


Chiar și difuzorul cel mai fin reglat va fi influențat de spațiul în care se află, iar sunetul pe care îl auzi este întotdeauna totalul a două părți: difuzorul și împrejurimile sale. Neo înțelege cât de puternică este o experiență audio care poate fi apreciată în toate mediile. Când lucrează la produse noi la Bang & Olufsen, Neo se străduiește să reproducă genul de situații și experiențe din viața reală care ar putea scădea din acea experiență perfectă. Dedicarea sa pentru cercetare și dezvoltare îi ajută pe ingineri să creeze difuzoare, căști și bare de sunet care funcționează cu putere și precizie în mediile care întruchipează un stil de viață contemporan.

Interacțiunea dintre muzică și spațiu


Experiența umană este în centrul a tot ceea ce dezvoltă Bang & Olufsen, iar munca lui Neo ajută la armonia interacțiunii dintre produs și mediu. Unde este plasat un difuzor și tipul de mediu în care este plasat, influențează sunetul mai mult decât difuzorul în sine. „Chiar dacă aveți difuzorul perfect într-un mediu foarte prost, ceea ce auziți este suma celor două”, explică el. Această interacțiune dintre produs și spațiu face camera de testare de la sediul Bang & Olufsen din Struer, Danemarca, să fie principală în procesul de proiectare.

Pentru a crea o experiență de ascultare puternică, este, de asemenea, necesar să se creeze modalități de a interoga setările potențiale ale acesteia. Neo ne spune: „camera este un instrument pe care îl folosim pentru reproducerea sunetului, unde putem recrea scenariile vieții reale”. Cu un singur spațiu extrem de sofisticat, inginerii pot reproduce medii înghesuite, priveliști uriașe și zgomote de fundal care distrag atenția, permițându-le să testeze totul, de la căști la difuzoare. De exemplu, dacă Neo vrea să vadă cât de bine funcționează anularea zgomotului pe un prototip de perechi de căști, el poate „recrea mediul din interiorul avionului. Apoi poate testa căștile în condiții reale, într-un cadru de laborator.”

Căutarea excelenței


Căutarea excelenței este ceea ce determină specialiști precum Neo, acesta își folosește expertiza pentru a îmbina tehnologia de vârf Bang & Olufsen cu cunoașterea lumii în care trăiește. „În calitate de designer de sunet, trebuie să mă asigur că oriunde ați lua un produs, sună cât se poate de bine”, spune el. „Și acolo intră în joc toate aceste cunoștințe despre interacțiunea camerei și percepția umană.”